Excite

'Facebook overtreedt EU-regelgeving met privacybeleid'

  • © Getty Images
Het privacybeleid van Facebook ligt weer eens onder vuur. Dit is niet voor het eerst; regelmatig verschijnen er berichten dat het beleid niet zou voldoen aan standaarden én dat het in sommige gevallen zelfs regelrecht ingaat tegen de rechten van bezoekers. Volgens onderzoekers van de katholieke universiteit van Leuven en de vrije universiteit van Brussel komt daar nu ook nog wat bij.

Zij menen dat Facebook Europese privacyregels overtreedt door haar gebruik van ingewikkelde instellingen en het feit dat er te weinig keuzes zijn om privacygevoelige functies uit te schakelen. Ze concludeerden dit naar aanleiding van een onderzoek dat in opdracht van de Belgische toezichthouder CBPL werd uitgevoerd. Hiervoor keken de onderzoekers vooral naar het nieuwe beleid dat in januari 2015 door de netwerksite werd geïntroduceerd.

Het leek er in de eerste instantie op dat de wijzigingen in dat beleid erg beperkt zijn en op zich is dat ook zo, maar met die kleine wijzigingen worden wel Europese regels overtreden. En naar alle waarschijnlijkheid gebeurt dat niet pas sinds januari 2015, maar al jaren. Zo maakt Facebook het gebruikers stelselmatig te moeilijk om instellingen aan te passen en moeten te veel dingen los van elkaar uitgeschakeld worden.

Daarnaast is het voor gebruikers niet mogelijk om te voorkomen dat hun foto's gebruikt worden voor de Sponsored Stories. De onderzoekers concluderen ook dat het voor gebruikers onduidelijk is waar de foto's in dat geval precies voor gebruikt worden en met wie bepaalde informatie wordt gedeeld. Tot slot blijft de website je ook volgen als je daar niet op zit te wachten. Als je bijvoorbeeld uitgelogd bent of hebt aangegeven niet gevolgd te worden, heb je nog steeds te maken met de tracking cookies die je surfgedrag bijhouden en op die manier informatie over je verzamelen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021