Excite

Facebook voegt nieuwe controversiële optie toe

Facebook staat er om bekend vaak net even te ver te gaan als het gaat om het (niet) beschermen van de privacy van haar gebruikers. Er is een nieuwe mogelijkheid toegevoegd die door critici al de ‘stalker tool’ genoemd wordt. Met deze optie kunnen er pagina’s worden gemaakt van jou en je vrienden samen.

Aan de hand van je vriendenlijst kun je aangeven hoe jullie elkaar ontmoet hebben. Die informatie, samen met foto’s uit jullie beider profielen, wordt weer weergegeven op een nieuwe pagina. Die pagina is voor jullie toegankelijk, maar ook voor mensen die helemaal niets met jullie te maken hebben. Op die manier kunnen allerlei mensen dus ongewild kennis nemen van de details van jullie vriendschap.

Natuurlijk is het al mogelijk om met wat research zelf achter de relatie tussen verschillende mensen te komen, maar daarvoor moet nog enige moeite gedaan worden. Bovendien kun je dan niet zomaar alles zien; als je niet bevriend met iemand bent, dan kunnen gegevens voor jou afgeschermd zijn. Op deze manier komt echter nog meer in beeld voor wie er maar belangstelling voor heeft.

Tot nu toe zijn de reacties dan ook vooral wat negatief en draaien er vooral op uit dat mensen graag willen weten hoe ze géén gebruik kunnen maken van deze mogelijkheid. Een gebruiker ziet er de lol nog wel van in: “Hier heb ik altijd al op gewacht! En ja, ik ben een enge stalker!”

Afbeelding: Flickr, gebruiker globalx

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020