Excite

Facebook wil webdominantie

Facebook wil haar gebruikers niet alleen de mogelijkheid geven om de activiteiten op Facebook zelf te delen met vrienden, maar ook de activiteiten elders op het web. Met een nieuwe functie die Mark Zuckerberg woensdag presenteerde, kunnen gebruikers hun vrienden meenemen tijdens het surfen op internet.

Facebook heeft als uitgangspunt genomen dat persoonlijke relaties het internet steeds meer vormen. De gebruikers van internet hechten veel meer waarde aan ervaringen van anderen, en dan met name van mensen die ze kennen.

Een van de nieuwe mogelijkheden die de website heeft gelanceerd, is het gebruik van een ‘Like’-knop. Deze knop werd binnen Facebook al gebruikt, maar kan nu ook door websites gebruikt worden. Zij plaatsen de knop dan en Facebookleden – inmiddels vierhonderd miljoen – kunnen aangeven of ze een pagina leuk vinden. De knop geeft ook aan hoeveel leden – en wie van hun vrienden – er al op heeft gedrukt.

Ook in Nederland is deze knop inmiddels overgenomen, onder meer door de website Nu.nl. Daar kun je nu onder ieder artikel aangeven of je het wilt aanraden binnen je netwerk. Als je dat doet, kan er via de druk op de knop ook weer een linkje naar jouw Facebook profiel worden geplaatst. In het buitenland hebben de New York Times, IMDb en CNN de knop al toegevoegd.

Een andere nieuwe feature is het personaliseren van diensten aan de hand van gebruikersgegevens. Bovendien komt Facebook met een soort eigen Google Docs.

Afbeelding: Flickr account luc legay

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021