Excite

Facebookgroep wil meer invloed gebruikers

Op Facebook is een speciale groep opgericht door mensen die vinden dat gebruikers van Facebook meer invloed moeten hebben. Op dit moment worden persoonlijke gegevens van mensen gebruikt om geld te verdienen, terwijl de gebruikers hier zelf geen invloed op hebben en er zelf ook niets aan over houden. Dat moet anders, zo vinden de leden.

De Facebook Users’ Union wil dat gebruikers vergoed worden voor het gebruik van gegevens en het toestaan van advertenties. Als dat niet mogelijk blijkt, dan moet er tenminste inspraak komen in de verdeling van het verdiende geld.

Voor Facebook is de - regelmatig besproken - privacy policy een belangrijke marketingtool. De privé-gegevens van mensen stellen hen namelijk in staat om extreem gerichte advertenties te verkopen aan klanten die daar heel veel geld voor over hebben.

Richard Buchanan is de oprichter van de groep en geeft aan dat het niet voor niets is dat Facebook gratis blijft: er wordt verwacht dat er veel geld kan worden blijven verdiend met de gegevens van gebruikers. Het bedrag dat de waarde van de gegevens van individuele gebruikers vertegenwoordigt zal per persoon niet zo groot zijn, maar omdat Facebook ongeveer een half miljard gebruikers telt, loopt het totaalbedrag wel heel erg op. Wat Buchanan betreft, mag daar ook wel iets tegenover staan. Gebeurt dat niet, dan is de kans groot dat steeds meer gebruikers gegevens af gaan schermen, waardoor het verdienmodel van websites als Facebook als een pudding in elkaar stort.

Afbeelding: Flickr account boltron-

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021