Excite

Figureren in Facebook advertenties

Het kan al een tijdje op Facebook: Vind je een berichtje of een pagina leuk, dan kan je dat aangeven door op het knopje ‘Like’ (of in het Nederlands, ‘ik vind dit leuk’) te drukken. Maar pas er wel een beetje mee op, want als je een bedrijf ‘liked’, dan geef je ze volgens de voorwaarden van Facebook toestemming om jou in reclames te gebruiken.

Facebook kan namelijk laten zien dat jij een product leuk vindt, of dat je al voor de tweede keer op een dag bij een restaurant bent ‘ingecheckt’, en ze plaatsen voor het gemak ook nog even je foto erbij. Zo kan het voorkomen dat jou vrienden een advertentie zien op Facebook met jouw beeltenis.

Dat is op zich best raar. ‘Normaal krijgen mensen gewoon betaald als ze meedoen aan een reclamecampagne, maar daar doet Facebook dus niet aan mee,’ aldus beveiligingsexpert Carole Theriault tegen de Britse krant The Daily Mail.

Deze nieuwe functionaliteit, de zogenaamde ‘Sponsored Stories’ zijn gelukkig ook uit te zetten in de instellingen van Facebook. Hiermee voorkom je dat een bedrijf jou een rolletje geeft in een reclame-uiting, alleen omdat je ooit hebt aangegeven hun producten te ‘liken’.

Afbeelding: Flickr, gebruiker marcopako

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020