Excite

FileZilla: de gratis FTP-client

Toen Tim Kosse en zijn twee klasgenoten in januari 2001 een programma maakten in het kader van hun studie, hadden ze niet verwacht dat het zo'n succes zou worden. Het programma, FileZilla, werd zelfs bewust gratis uitgebracht, omdat ze niet dachten dat er ook maar één exemplaar verkocht zou kunnen worden. Maar dat ging heel anders.

FTP FileZilla

Op het moment dat FileZilla gemaakt werd, waren er al diverse andere FTP-clients. Met deze programma's is het mogelijk om materiaal te downloaden en te uploaden. Het wordt veel gebruikt voor websitebeheer; met behulp van een FTP-client kan een website of materiaal voor een website op de server gezet worden, waarna het via internet toegankelijk kan worden gemaakt.

Voordelen van FileZilla

Hoewel er veel verschillende soorten FTP-clients zijn, heeft FileZilla voor veel mensen nog steeds de voorkeur. Dat komt vooral vanwege de uitgebreide mogelijkheden. Dit maakt het programma voor beginners overigens iets minder interessant; de talloze opties kunnen nogal overweldigend zijn.

Ook fijn is dat deze client beschikbaar is voor verschillende platforms. Je kunt het gebruiken in combinatie met Windows, maar ook met MacOS X en Linux.

Andere voordelen zijn de snelheid en het feit dat het programma regelmatig een update krijgt. Hierdoor is de kans op storingen minimaal en wordt het programma steeds sneller en gebruiksvriendelijker.

Veiligheidsissues FileZilla

Wie gebruik maakt van FileZilla moet wel rekening houden met een veiligheidsprobleem; vanaf versie drie worden alle gebruikersnamen en wachtwoorden opgeslagen in een gewoon tekstbestand. Als een hacker hier toegang tot krijgt, kan deze het bestand zonder meer lezen en eventueel ook misbruiken.

FileZilla downloaden

Wie FileZilla ook eens wil gebruiken, kan het eenvoudig downloaden via de website. Als je liever een meer krachtige client hebt met meer mogelijkheden, kun je ook FileZilla Server gebruiken. Dit is een FTP server die onder meer FTP over SSL/TLS ondersteunt. Uiteraard is ook FileZilla Server als open source programma gratis te gebruiken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020