Excite

Films en filmpjes over sprookjes

Walt Disney Company

De meest bekende verfilmingen van sprookjes zijn waarschijnlijk wel de films van Disney. In de loop der jaren heeft de Walt Disney Company vele sprookjes van de Gebroeders Grimm en van Hans Christian Andersen verfilmd. Denk bijvoorbeeld aan Sneeuwwitje, de Kleine Zeemeermin, De prinses en de kikker, Doornroosje of Assepoester.

Sneeuwwitje

Hoewel sommige van deze films al jaren oud zijn, Sneeuwwitje stamt uit 1937, zijn ze nog steeds populair bij jong en oud. Vooral Sneeuwwitje spreekt erg tot de verbeelding en het is dan ook niet verwonderlijk dat er vele filmpjes van dit sprookje zijn. Ook laten filmmakers zich veel inspireren door Sneeuwwitje. In de miniserie The 10th Kingdom heeft de kleinzoon van Sneeuwwitje een rol. En Relativity Media werkt aan een verfilming waarin de zeven dwergen geen dwergen maar rovers zijn. En niet alleen in films zie je Sneeuwwitje terug, zo is het Suske en Wiskeverhaal De snoezige Snowijt afgeleid van het bekende sprookje.

Brothers Grimm

Films en filmpjes over sprookjes zijn niet altijd directe verfilmingen van de verhalen. In heel veel andere films, maar ook in boeken, komen vaak verwijzingen naar sprookjes voor. Zo is er de film Ella Enchanted waarin een aantal sprookjesfiguren niet blij zijn met de Gebroeders Grimm door het imago dat ze gekregen hebben. Maar de Gebroeders Grimm worden niet alleen op die manier gebruikt, in 2005 is er zelfs een film over de broers gemaakt: The Brothers Grimm. Deze film vertelt een verzonnen levensverhaal van de broers Grimm.

The 10th Kingdom

Een film die volledig gebaseerd is op sprookjeselementen is The 10th Kingdom. Het is een miniserie die in totaal 466 minuten duurt. Door de hele film vind je allerlei onderdelen uit sprookjes. Zo heeft de kleinzoon van Sneeuwwitje een rol, er zijn slechte koninginnen en een koningin Roodkapje. Ook de spiegels van Sneeuwwitjes stiefmoeder spelen een rol en er zijn trollen en dwergen in The 10th Kingdom. Hoewel de meeste sprookjes al eeuwenoud zijn, zijn ze tegenwoordig nog steeds niet vergeten en dat is wel te zien aan de vele films en filmpjes over sprookjes.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020