Excite

Firefox 4 krijgt 'volg me niet'-functionaliteit

In navolging van Internet Explorer gaat ook Firefox het nu moeilijk maken voor bedrijven om het gedrag van internetters te volgen. Dit gaan ze doen met een zogenaamde ‘do not track’-knop.

Niet elke internetgebruiker staat er bij stil, maar ons surfgedrag wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Veel websites volgen ons gedrag op het wereld wijde web voor commerciële doeleinden. Adverteerders maken zo gemakkelijk een inschatting voor welke aanbiedingen wij gevoelig zijn. Gegevens van gebruikers worden automatisch opgeslagen waarbij zelfs wachtwoorden kunnen worden herinnerd. Het komt ook voor dat informatie zonder toestemming van de gebruiker doorgestuurd wordt naar derden die dit op hun beurt weer verkopen aan adverteerders.

Met het installeren van een ‘do not track’-programma krijgen gebruikers automatisch te zien welke websites gegevens en internetgeschiedenis van hen willen opslaan. Er kan dan bewust gekozen worden de betreffende site niet te bezoeken. ‘De gebruikers moeten de controle krijgen,’ verklaart Gary Kovacs, directeur van Mozilla.

Begin 2011 zal de nieuwe versie van Firefox beschikbaar zijn. Volgens Kovacs zal het ingebouwd worden in Firefox 4, die momenteel in ontwikkeling is. Het is een verstandige keuze van Firefox, aangezien Microsoft begin december al bekend maakte dat de techniek die zij ‘ tracking protection’ noemen ingebouwd zal worden in de nieuwe Internet Explorer 9.

Het wachten is nu op Google en hun browser Chrome, die het afgelopen jaar behoorlijk populair geworden is. Google geeft echter aan nog te twijfelen over een dergelijk programma. Zij willen eerst verder onderzoek doen of het echt mogelijk is, dat een internetgebruiker daadwerkelijk de controle kan krijgen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker hackaday

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020