Excite

Hoe kan je een foto comprimeren?

Je kent het wel: je bent op vakantie geweest en hebt de meest mooie foto's gemaakt van je gezin, je omgeving en je vakantiehuis. Of je nichtje heeft laatst afgezwommen en je hebt je hele digitale camera volgeschoten. Wil je echter je kunstwerken mailen naar je vrienden en familie, dan loop je tegen het probleem aan dat je foto's te groot zijn. Hoe los je dat op? Door een foto te comprimeren.

Comprimeren: wat is dat?

Een foto comprimeren betekent niets meer of minder dan dat je de foto kleiner maakt. Ook foto's hebben een bepaalde bestandsextensie, veelal JPG of JPEG. Wanneer je hier een compressiemethode op los laat, verklein je het bestand in z'n geheel, waardoor het minder ruimte inneemt.

Waar gebruik je het comprimeren voor?

Foto's comprimeren doe je niet alleen om ze gemakkelijker te kunnen versturen per email, maar bijvoorbeeld ook om de ingenomen ruimte op je harde schijf te verkleinen. Erg handig wanneer je harde schijf bijna vol is, maar je geen afscheid wilt nemen van je foto's. Let op: wanneer je een foto eenmaal comprimeert, kan je 'm vaak niet meer terugbrengen naar de oorspronkelijke grootte, aangezien een deel van de data verloren is gegaan. Door te comprimeren win je ruimte, maar boet je foto in aan kwaliteit. Tenminste, wanneer je kiest voor een 'lossy' compressietechniek. Bij de 'lossless' technieken worden geen pixels veranderd, waardoor de foto nauwelijks inboet aan kwaliteit. Een voorbeeld van de lossless techniek is de Huffman-methode, waarbij overbodige data verwijderd wordt en lange codes herschreven. Ook ZIP comprimeert zonder verlies. Deze methode is het meest geschikt voor afbeeldingen met grote kleurvlakken. Vectorbestanden worden vrijwel nooit gecomprimeerd, aangezien deze al vrij compact zijn.

Handige programma's voor het comprimeren van foto's

Op internet zijn diverse programma's te vinden die geschikt zijn om een foto mee te comprimeren. Een zeer bekend voorbeeld is IrfanView, dat vrij te downloaden is en gemakkelijk in het gebruik. Ook PixResizer is vrij te verkrijgen en geschikt om je foto's een kopje - nou ja, een pixeltje - kleiner mee te maken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020