Excite

Foto's komen tot leven

Als je de Harry Potter boeken gelezen hebt, dan herinner je je vast nog wel dat in Harry’s toverwereld foto’s in kranten tot leven komen. Dankzij een revolutionaire Britse techniek behoort dit binnenkort tot de werkelijkheid. Nou ja, bijna dan.

Het gaat om een smartphone app van het bedrijf Autonomy. Door je camera te richten op een foto legt het programmaatje er een video overheen. De app, die Aurasma heet, is vooral interessant voor adverteerders. Zo zou je je kunnen voorstellen dat het richten van je telefoon op een poster van de film Scream 4 je een trailer laat zien van die betreffende film.

Maar het kan nog veel leuker. Als de app bijvoorbeeld een sportfoto in een krant herkent, dan kan hij op zoek gaan naar videomateriaal van diezelfde wedstrijd. Kijk, dan wordt het interessant.

De techniek die erachter steekt heet augmented reality, ofwel verbeterde realiteit. Normaal gesproken maakt Autonomy software die patronen herkent in databases van grote bedrijven. Door de programmatuur iets aan te passen wordt de software nu ook voor consumenten interessant.

‘We werken al tien jaar met deze techniek,’ zei directeur Mike Lynch tegen de Daily Mail. ‘Vorig jaar besloten we om het op telefoons toe te passen. Wij geloven erin dat er een grote verandering komt in hoe wij onze mobieltje gaan gebruiken.’

Eigenlijk moet je het zien om het te geloven. Onderstaand filmpje legt het concept nog eens haarfijn uit.

Afbeelding: Youtube

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020