Excite

Geen verbod meer in Syrië op Facebook en Youtube

De regering van Syrië heeft het verbod op sociale websites als Facebook en Youtube opgeheven. Dit is niet door de regering bevestigd, maar wel gebleken uit het feit dat de bevolking voor het eerst sinds drie jaar de websites kan bezoeken. Meerdere mensen hebben bevestigd dat ze websites zoals Facebook en Youtube kunnen bezoeken, zonder dat ze daar een proxyserver voor nodig hebben. De regering is er nooit op ingegaan dat de websites niet te bezoeken waren voor de mensen in Syrië en ook nu wordt er gezwegen. Volgens het Syrische Centrum voor Media en Vrijheid van Meningsuiting is er wel een semiofficiële bevestiging gekomen.

Vermoedelijk heeft de regering het verbod opgezegd om problemen te voorkomen die ook in Tunesië en Egypte aan de gang zijn. Daar wordt al weken gedemonstreerd tegen de overheid en de werkeloosheid. Ook in Jordanië blijkt de bevolking te demonstreren. Het is dus niet verwonderlijk dat de overheid van Syrië bang is dat er ook in Syrië demonstraties zullen volgen.

Of de ophef op het verbod eventuele demonstraties kan tegengaan is onduidelijk. Veel Syriërs konden via een proxyserver altijd al op de sociale sites komen. Het is voor hen dus niet een hele grote verandering. Het is dus nog afwachten hoe de bevolking zal reageren op de overheid in hoofdstad Damascus de komende tijd.

Afbeelding: Flickr account asthmahelper

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021