Excite

Gegevens opslaan op E. Coli bacteriën

In vele opzichten zijn bacteriën interessante beestjes. Ze kunnen ziektes veroorzaken, maar zonder kun je ook weer niet leven. Nu heeft een groep wetenschappers uit Hong Kong bewezen dat je er ook enorme hoeveelheden data op kunt opslaan.

De techniek is ontwikkeld door de Universiteit van Hong Kong, die het als inzending naar de iGem wedstrijd stuurde. Doel van deze wedstrijd is om nieuwe manieren te laten zien waarop genetische manipulatie te gebruiken is.

Hoewel de dataopslag met bacteriën geen prijzen won, denken de Chinezen toch dat hun techniek de standaard kan gaan zetten in dataopslag in levende cellen. Op één gram E. Colli bacteriën passen honderden Terrabytes aan data. Ter vergelijking, dat is een stapel normale harddisks van meer dan een meter hoog.

Door op een slimme manier de reproductie van bacteriën te gebruiken, kunnen de onderzoekers de data op het DNA van de organismen wegschrijven. De techniek is vooral geschikt om te gaan gebruiken in een nieuwe generatie biologische computers. Hoewel dit deze techniek nog in de kinderschoenen staat, is het goed mogelijk dat biocomputers straks sneller, goedkoper en zuiniger zijn dan reguliere computers.

Leuk detail: De volledige tekst van dit artikel past volgens de website van de onderzoekers op 4 E. Coli bacteriën.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020