Excite

Gezichtsherkenning bedreigt privacy

Hoewel de techniek ons ontzettend veel heeft gebracht, moeten we af en toe ook inleveren. Zoals onze privacy. Dat is althans wat Amerikaanse onderzoekers zeggen over gezichtsherkenning.

Wetenschappers van de Carnegie University in Pittsburgh hebben alarm geslagen over de gezichtsherkenningstechnieken waar zowel Facebook als Google op het moment mee bezig zijn. Daardoor kunnen mensen op foto’s heel gemakkelijk getagd worden. De techniek is inmiddels zo ver gevorderd dat onze privacy in het gedrang komt, zeggen de onderzoekers.

Een test werd uitgevoerd met een softwarepakket van een bedrijf dat recent gekocht werd door Google. Daaruit bleek dat ongeveer een derde van de mensen die op de onderzochte foto’s stonden gemakkelijk werden herkenddoor de software.

Door dit te koppelen aan profielen op sociale netwerksites was het voor de onderzoekers in ongeveer een kwart van de gevallen mogelijk om de eerste vier cijfers van het social security nummer van deze personen te achterhalen, omdat deze deels is gebaseerd op waar een persoon woont.

Facebook is al enige tijd bezig met gezichtsherkenning. Zo doet de website suggesties bij foto’s. Ook Google heeft soortgelijke techniek in handen, maar wil die pas aan gebruikers beschikbaar stellen als de privacyvoorwaarden zijn dichtgetimmerd.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020