Excite

Google beboet in België

In Nederland werd het bedrijf al eerder op de vingers getikt en nu is het ook in België aan de beurt. Door met de Street View-auto’s gegevens op te slaan over lokale netwerken van Belgische burgers, heeft Google de wet op elektronische communicatie overschreden. Het Belgische openbaar ministerie heeft met de zoekgigant een schikking getroffen van 150.000 euro.

De auto’s reden tussen 2008 en 2010 door België. Niet alleen maakten ze foto’s die gebruikt werden in de Street View-functie van Google Maps, ook scanden ze draadloze netwerken. Waren die netwerken niet beveiligd, dan bewaarde Google ook nog eens de gegevens die erover verstuurd werden. Zo werden er wachtwoorden en delen van e-mails opgepikt door Google.

Op een verzoek van de Belgische Privacycommissie deed het Federaal Parket onderzoek. Mocht Google de schikking niet binnen drie maanden willen betalen, dan zal er over worden gegaan tot een rechtszaak. Wordt Google veroordeelt, dan kan de boete oplopen tot een kwart miljoen euro.

In Nederland liep Google ook al tegen de lamp. Alle gegevens die het bedrijf verzamelde, moesten worden verzameld. Voordat er een nieuwe database kan worden aangelegd, zal het bedrijf moeten komen met een deugdelijke opt-out optie. Gedacht wordt om SSID’s die beginnen met ‘no maps’ niet te scannen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020