Excite

Google Buzz roept gelijk vragen over privacy op

We schreven er gisteren al over. Google Buzz. Het is het antwoord van Google op Facebook en Twitter. Sociale media vanuit je emailaccount. Buzz is per vandaag toegevoegd aan iedereen die een Gmail account heeft. Google heeft gelijk gezorgd dat je vrienden hebt. Iedereen had al een paar mensen die gevolgd werden. Het is het nieuwste van het nieuwste en de zoveelste poging van Google om wereldheerschappij in handen te krijgen. Voorlopig zitten ze nog op het juiste spoor.

Ware het niet dat Google Buzz met onmiddellijk ingang onder vuur kwam te liggen. Want wat betekende de applicatie in Gmail voor de privacy. Online privacy is tegenwoordig een 'hot issue', dus die trend werd met Google Buzz meteen doorgezet. Google Buzz regelde namelijk voor iedereen gelijk een paar volgers, met behulp van een slim algoritme. Aan de hand van personen waarmee je vaak chat of mailt werden zonder het netjes te vragen volgers toegevoegd aan de Buzz. En dat ligt nogal gevoelig, privacy-technisch gesproken.

Behalve contacten worden ook automatisch Google Reader mappen openbaar gemaakt, alsmede sommige Picassa-accounts. Niet echt iets waar je op zit te wachten, als je baas of vrouw zonder kennisgeving werd toegevoegd als volger aan je Buzz account. Althans, niet iedereen. Vandaar dat nogal wat mensen vraagtekens zetten bij de tactiek die Google hanteert om Buzz in de markt te zetten. Verder lijkt het er vooral op dat Google de applicatie hanteert om de overstap naar Google Wave makkelijker te laten verlopen.

Afbeelding: Flickr, Yodel Anecdotal

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020