Excite

Google doet machtsgreep met WebM

Google gaat de ondersteuning voor de videocodec H.264 in Chrome-browsers schrappen, zo kondigde het bedrijf vorige week aan. In plaats daarvan wil Google het deels zelf ontwikkelde format WebM een impuls geven. Daarom zal de internetgigant plugins maken voor Internet Explorer en Safari.

Op deze manier wil Google een einde maken aan het getouwtrek tussen browserproducenten over te gebruiken videoformaten. Er zal geen patent komen op software die het WebM formaat af kan spelen. Iedereen kan zonder te betalen videoplayers voor WebM ontwikkelen. En dat was tot nu toe wel anders. Dure licenties waren de reden voor FireFox en Opera om H.264 links te laten liggen.

Google gebruikt zijn dominante positie op internet, ze hebben Youtube en Google Video immers in handen, om deze verschillen tussen browsers glad te strijken. Internet Explorer en Safari ondersteunen op dit moment H.264, terwijl Opera en FireFox voor de grote concurrent Ogg/Theora hebben gekozen.

En het lijkt Google te gaan lukken. Opera en FireFox hebben beide aangekondigd software te gaan uitbrengen dat WebM ondersteunt. Zodra de plugin voor Internet Explorer in gebruik genomen wordt zal WebM het enige formaat zijn dat door alle webbrowsers wordt ondersteund. Vergeet Flashplayer dus maar, als Google zijn zin krijgt zullen videobestanden op je laptop, desktop en telefoon alleen nog maar in WebM formaat worden afgespeeld.

Afbeelding: Google Video

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019