Excite

Google Doodle krijgt patent

Je hebt hem vast wel eens voorbij zien komen, bewust of onbewust. En we hebben er zeker al eens over geschreven: De Google Doodle, de ludieke bewerking van het eigen logo dat Google op haar website plaatst tijdens speciale gelegenheden. Google heeft sinds kort zelfs patent op de Doodle.

En dat is op zichzelf stiekem best wel een beetje gek, want Doodle staat letterlijk voor krabbeltje, wat op zich natuurlijk niet vernieuwend is en al helemaal niet patentwaardig lijkt. Toch zit Google al meer dan tien jaar achter het patent voor haar tekeningetjes aan.

Onder U.S. Patent No. 7,912,915 is het Sergey Brin, medeoprichter van Google, dan toch gelukt. In het patent wordt de Doodle beschreven als ‘een systeem en methode om mensen over te halen een website te bezoeken.’ Verder wordt de Doodle in het patent beschreven als een manier om een logo te gebruiken om een verhaal te vertellen.

De reacties op het nieuws dat de Doodle nu officieel gepatenteerd was, vielen niet in goede aarde. Zo noemde één van de bezoekers van de website Slashdot het patent ‘een manier om mensen sprakeloos achter te laten.’

Patent expert Florian Mueller is ook allerminst te spreken over het patent. Op zijn persoonlijk blog geeft Mueller aan dat er ‘absoluut geen vernieuwing achter het patent zit.’ De vraag is ook of de illusie van spontaniteit die de Doodles hebben nog wel in stand kan blijven nu er een patent op rust.

Afbeelding: Flickr, gebruiker markhillary

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020