Excite

Google gaat de energiemarkt op

Je weet dat het komt en toch verbaas je je elke keer weer. Google is als een bezetene allerlei markten aan het overnemen. Hoewel overnemen in dit geval een groot woord is, zijn de 114 megawatt die Google aan windenergie op z'n minst opmerkelijk te noemen.

Van Google Energy had je vast nog nooit gehoord. Dat is de tak waarmee Google van NextEra Energy Sources de energie koopt. Dat doen ze vooraf tegen een vaste prijs, waarmee ze over twintig jaar verspreid 114 megawatt aan energie krijgen. Dat heet dus speculeren.

Het officiële verhaal is dat Google zo klimaatneutraal mogelijk wil opereren. Met de energie kan Google bijvoorbeeld diverse datacenters van stroom voorzien. De gigantische servers van Google vreten namelijk nogal wat stroom. Maar het grappige is dat geen van die data centers in de buurt van het windpark in Iowa staat, waar de stroom vandaan komt.

Dus pompt Google de energie weer het net op. Dat kan tegen een variërende prijs en daarom is het speculatie. Google zou zomaar eens geld kunnen gaan verdienen met Google Energy, omdat ze goedkoop ingekocht hebben en duur verkopen.

Uiteindelijk blijft het een investering in schone energie en dat is uiteraard zeer aan te prijzen. Hoewel ook Google zelf toegeeft dat het gewoon een verstandig financieel besluit is, met de stijgende energieprijzen, maakt Google de aarde toch weer net wat groener.

Afbeelding: Google

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020