Excite

Google in de clinch met Belgische pers

Google heeft wederom ruzie met enkele Frans- en Duitstalige kranten uit België, omdat de zoekmachine de sites van deze media volledig uit de zoekresultaten heeft verwijderd. Het Amerikaanse bedrijf nam deze beslissing omdat de kranten eisten dat hun nieuwsberichten niet meer via Google News te lezen zouden zijn.

Google News is een dienst die nieuwsberichten verzamelt over het hele internet en deze vervolgens doorzoekbaar maakt. Normaliter wordt alleen de kop van het artikel, een korte inleiding en een foto getoond van het originele artikel. Als een gebruiker het hele verhaal wil lezen dan moet er worden doorgeklikt naar de bron op de website van de kranten.

Maar de Belgische kranten vonden deze constructie een te grote inbreuk op hun eigendomsrechten en verzamelden zich in de groep Copiepressie. De groep stapte tweemaal naar de rechter en kreeg in beide gevallen gelijk. Google reageerde door direct alle verwijzingen naar de sites uit de zoekresultaten te verwijderen. Zelfs de officiële websites van de kranten zijn via Google niet meer te vinden.

De Belgische kranten laten nu echter weten dat een dergelijke actie hen ook weer te ver gaat. "We hebben geen bezwaar gemaakt tegen vermelding tussen de zoekresultaten van Google, dus het was niet nodig om alle links op deze manier te verwijderen", zegt IPM-directeur Hodey Francis op de website van de Franstalige krant La Libre. Google stelt echter dat het simpelweg het vonnis van de rechter heeft uitgevoerd en dus correct heeft gehandeld. Het is onduidelijk of Google de Belgische kranten daarmee onder druk wil zetten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018