Excite

Google komt met eigen extensie voor afbeeldingen

Het volgende hoofdstuk in de strijd van Google voor wereldheerschappij komt er aan. De jongens uit Silicon Valley hebben een eigen extensie ontwikkeld voor afbeeldingen. Het moet de vervanger worden van JPEG en er voor zorgen dat beeld sneller laadt op internet, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van het beeld.

Productmanager Richard Rabbat van Google schreef over WebP, zoals de extensie gaat heten, op een weblog. Hij geeft aan dat het bedrijf de afgelopen maanden is bezig geweest met het analyseren van de processen en de snelheid van websites. Zijn conclusie is dat zo’n tweederde van de sites gebruik maakt van beeld en dat beeld er altijd voor zorgt dat pagina’s langzamer laden.

Toch zit er volgens Rabbat te weinig ontwikkeling in het zichtbaar maken van beeld online. De JPEG-techniek is inmiddels al weer zo’n tien jaar oud en ooit ontwikkeld voor de techniek van tien jaar geleden. Volgens Google wordt het dus hoog tijd voor iets nieuws. En dat nieuws moet WebP zijn.

Of WebP ooit aan zal slaan, is nog de vraag. Ooit werd de extensie PNG ontwikkeld als goed alternatief voor digitaal beeld. Het duurde echter jaren voordat marktleider Microsoft de extensie overnam. Aangezien WebP van de mensen van Google komt, zou het deze keer wel eens sneller kunnen gaan.

Afbeelding: Flickr, gebruiker jurvetson

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020