Excite

Google kondigt nieuwe zoektechnologie aan

Zoekresultaten worden vanaf vandaag duidelijker weergegeven, meldt Google op zijn blog. De zoekreus geeft nu langere beschrijvingen bij de zoekresultaten en de zoektermen staan in het vetjes. Ook is het de première van een nieuwe zoektechnologie die beter zou begrijpen waar de mensen naar op zoek zijn.

"We zijn constant op zoek naar manieren om je zo snel mogelijk bij de website die je zoekt te krijgen", was te lezen op de blog. De technologie komt van Orion, een bedrijf dat Google in 2006 heeft overgenomen. Het probeert een ruimer idee te vormen van wat iemand precies aan het zoeken is. Dit gaat verder dan enkel de zoekterm. Er was al een balk met "gerelateerde zoekopdrachten", maar die zal nu nog gerichter en semantischer te werk gaan.
Google heeft waarschijnlijk met argusogen de ontwikkelingen op het internet gevolgd: zowel Microsoft als nieuwkomer Wolfram Alpha beloven een fantastische zoekdienst die Google van de troon wil stoten. Ook al is de markt op dit moment grotendeels voor Google, is "beter voorkomen dan genezen" zeker niet de verkeerde houding.

De zogenaamde "snippets" worden alleen gemaakt als er meer dan drie zoektermen gebruikt worden. In deze korte tekst die de inhoud van de site moet weergeven, worden de zoektermen in het vet weergegeven. Op die manier kan iemand sneller zien of het resultaat relevant is voor wat hij zoekt.

Het is afwachten of deze verbeteringen ook daadwerkelijk het zoekgedrag van de gebruiker zullen veranderen, maar het is mogelijk dat de nieuwe functionaliteit ons heel wat tijd zal besparen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020