Excite

Google logo steunt homorechten voor Olympische Spelen

Het Google logo staat op de eerste dag van de Olympische Spelen in Sotsji in het teken van homorechten. Met een regenboogkleurige ‘doodle,’ zoals het wisselende logo van de zoekgigant heet, wil Google waarschijnlijk een statement maken tegen het schenden van de mensenrechten in Rusland. Ook op de vervolgpagina’s van Google is een regenboog te zien. Google wil zelf geen commentaar geven en laat de illustratie “voor zichzelf spreken.”

Discrimineren

Onder het logo is een zin uit het Olympisch handvest te lezen. Het benadrukt nog eens dat discriminatie en het ontkennen van de homogemeenschap in strijd is met alles waar de Olympische Spelen voor staan:

“Het beoefenen van sport is een mensenrecht. Ieder individu moet de mogelijkheid hebben om sport te beoefenen, zonder discriminatie van welke aard dan ook en in de geest van de Olympische gedachte. Dit vereist wederzijds begrip in de geest van vriendschap, solidariteit en fair play.”

Sponsoren

Inmiddels hebben vele officiële instanties, bedrijven, hoogwaardigheidsbekleders, sporters en journalisten zich al uitgesproken tegen de anti-homowetgeving van Rusland. Ook drie Amerikaanse sponsoren van de Winterspelen hebben zich aangesloten bij de protesten tegen de Russische regering: AT&T, DeVry University en Chobani. De Belgische krant De Morgen wijdt vandaag een ‘advertentie’ aan de Winterspelen en haalt de burgemeester van Sotsji aan. Hij ontkende een tijd geleden de aanwezigheid van homo’s in zijn stad.

Cheryl Maas

Dat de kwestie gevoelig ligt ervoer de Nederlandse snowboarder Cheryl Maas donderdag. Maas hield na een tegenvallende run op de slopestyle haar hand op tegen de camera. Op haar handschoen prijkte een regenboog, iets wat meteen werd gelezen als een protest. Niets is minder waar, zo vertelde Maurits Hendriks chef de mission van de Olympische Ploeg bij de NOS:

“Ze heeft die handschoen al jaren aan. Als iedereen deze sport wat vaker had gevolgd, had iedereen kunnen vaststellen ‘daar is niks nieuws aan de hand.’ Dit geeft wel aan hoe de Olympische Spelen werken. Overal ligt een vergrootglas op.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021