Excite

Google mag van VS terug naar Iran

Google gaat zijn producten weer aanbieden in Iran. Na de tumultueus verlopen presidentsverkiezingen in 2009 besloot Teheran vele buitenlandse websites te blokkeren. Ook bestaat er sinds de jaren '80 van de vorige eeuw al een Amerikaans handelsembargo tegen Iran.

Maar Google heeft van de Amerikaanse overheid een gelimiteerde licentie gekregen zijn producten toch in Iran op de markt te brengen. Het gaat om Google Earth, de webbrowser Google Chrome, en Picasa, een programma om foto's te bewerken en te delen. Volgens Google-topman Scott Rubin kunnen deze programma's de Iraniërs helpen om de wereld waarin zij leven te delen. Bovendien zijn ze alledrie gratis.

Dat betekent niet dat Iran de geblokkeerde websites zoals YouTube, ook eigendom van Google, weer toegankelijk gaat maken. Ook mag Google niet meer producten op de Iraanse markt brengen dan is afgesproken met de Amerikaanse overheid.

Het delen van hun leefwereld is van groot belang voor de Iraniërs, denkt Scott Rubin. 'Na de verkiezingen in 2009 werden buitenlandse journalisten uitgezet of hun vergunning ingetrokken. Iraniërs wendden zich toen tot YouTube en Twitter om duidelijk te maken wat er aan de hand was. Dit is weer een stap richting het openstellen van de wereld, zelfs in landen waar informatie beperkt is,' zei Rubin tegen Voice of America.

Afbeelding: Google Maps

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020