Excite

Google-oprichters verkopen voor miljarden aan aandelen

  • © Getty Images
De oprichters van Google, Larry Page en Sergey Brin, zijn van plan een groot deel van hun aandelen in het bedrijf te verkopen. Ze willen in totaal voor ongeveer 4,4 miljard dollar aan aandelen van de hand doen. Dit staat gelijk aan ongeveer vier miljoen aandelen in het bedrijf. Ondanks deze grote verkoop, blijven de twee het belangrijkste stemrecht in het bedrijf houden.

Dit is met name te danken aan de constructie van aandelen die het bedrijf uitgeeft. Google verkoopt aandelen van de types A, B en C. Met Type A hebben bezitters tien keer minder stemrecht dan type B. Aandeelhouders met type C aandelen hebben helemaal geen stemrecht. Als Page en Brin deze aandelen verkopen, hebben ze nog 11,9 procent van de types A en B in bezit, maar die zijn samen nog steeds goed voor 52 procent stemrecht.

De oprichters zijn van plan hun B en C aandelen te verkopen. Beide aandelen zijn - in de door hen verkochte aantallen - goed voor 2 miljard per soort. De type B-aandelen veranderen bij de verkoop echter in type A-aandelen zonder stemrecht.

Na de verkoop hebben de beide oprichters echter nog een behoorlijk fortuin in het bedrijf zitten: er blijven dan nog ongeveer 40,6 miljoen aandelen van type B en 40,6 miljoen aandelen van type C over. Een andere grootaandeelhouder die dan nog over is, is Google-voorzitter Eric Schmidt. Hij heeft vooral veel B-aandelen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021