Excite

Google stopt met aanvullen digitale krantenarchief

Google stopt met het digitaliseren van oude kranten. Op dit moment bestaat het digitale krantenarchief van Google uit 3,5 miljoen krantenedities. Die kranten zullen online blijven staan, maar er zullen geen extra kranten meer aan toe worden gevoegd.

In 2008 begon de zoekmachinegigant met het digitaliseren van kranten. Het doel was een enorm archief aan te kunnen bieden. Inmiddels zijn er maar liefst 2000 kranten gedigitaliseerd, wat in totaal een opbrengst van 3,5 miljoen edities heeft opgeleverd. Het zijn vooral kranten uit Frankrijk Engeland en de Verenigde Staten. Er zitten ook hele oude kranten bij, zoals de Halifax Gazette van 23 maart 1752. Dit is meteen ook de alleroudste krant in het archief.

Google heeft niet laten weten waarom ze wil stoppen met de dienst, maar waarschijnlijk is deze niet populair genoeg. Google probeerde de online archieven weer terug te verkopen aan kranten, maar ziet daar nu vanaf. Zij krijgen de online archieven van hun eigen krant gratis ter beschikking. Het bedrijf heeft wel aangeboden om te helpen met het verkopen van content. Hiervoor wil ze Google OnePass inzetten, een methode om zowel oude als nieuwe uitgaven van kranten te kopen en te verkopen. Welke kranten van dat aanbod gebruik gaan maken, is nog niet bekend.

Afbeelding: Flickr, gebruiker warrantedarrest

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019