Excite

Mooie grafieken maken in Excel

Excel wordt door veel mensen gebruikt als programma om tabellen in te maken. Maar wist je dat je ook mooie grafieken kunt maken in Excel? Het is makkelijker dan je denkt en in sommige gevallen alleen een kwestie van een druk op de knop. Zo kan een rapport er ineens veel aantrekkelijker uitzien.

Gebruik de Wizard in Excel

Om mooie grafieken te maken in Excel hoef je zelf niet veel vaardigheden te hebben. Excel heeft namelijk een eigen Wizard Grafieken. Die is te vinden in de werkbalk. Maar voor je daar gebruik van kunt maken, moet je eerst een tabel maken. Dat hoeft alleen in vorm. Stel dat je je omzet en je kosten in een grafiek wilt weergeven. Noteer dan van boven naar beneden de maanden van het jaar. Laat de eerste cel open. Noteer nu van links naar rechts, beginnend bij de tweede cel, de woorden omzet en kosten. Eventueel kun je nog meer categorieën toevoegen. Vul nu de juiste omzet en het juiste bedrag aan kosten in achter elke maand. Selecteer de hele tabel.

Welke grafiek kies je?

Zoek het icoontje met een plaatje van een grafiek op en klik hierop. Je mag nu eerst kiezen wat voor soort grafiek je wilt hebben. Voor omzetontwikkeling is het bijvoorbeeld mooi om een kolom- of een staafdiagram te nemen. Wil je een overzicht maken van je vaste lasten en zien hoeveel je aan elke categorie uitgeeft, dan is een cirkeldiagram een betere optie. Na het selecteren van de juiste optie, klik je op 'OK'. Je tabel is dan omgezet in een grafiek.

Pas de grafiek aan

Is grafieken maken in Excel zo makkelijk? Ja, want als je blij bent met het resultaat en alles erin staat, ben je nu al klaar. In andere gevallen kun je hem nog aanpassen. Wil je bijvoorbeeld nog een categorie toevoegen? Doe dat dan in de tabel. Klik vervolgens op de grafiek en je ziet dat de cellen in de tabel geselecteerd worden. Maak die selectie groter om de nieuwe categorie toe te voegen. Wil je de grafiek omdraaien? Klik er dan twee keer op en druk op de knop 'Volgende'. Je kunt dan vervolgens de reeks aanpassen van rijen naar kolommen, waardoor de x- en y-as omgedraaid worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020