Excite

Gratis beveiligingssoftware niet altijd slecht

In de meeste gevallen gaan mensen er vanuit dat betaalde producten beter zijn dan gratis producten. Dat dat met beveiligingssoftware niet het geval is, blijkt uit een recente test van de Consumentenbond.

De Consumentenbond beloonde het gratis programma Antivir van Avira met het predicaat ‘Beste Koop’. De software kreeg een 6,4 en kon rekenen op een vierde plaats. In totaal werden er voor de test 14 betaalde en 4 gratis programma’s getest.

Het allerbeste programma was wel een betaald programma, namelijk Smart Security 4 Home Edition van ESET. Dit programma kreeg een 7,1 en kost veertig euro. De belangrijkste pluspunten van deze software waren de goede firewall, de prettige interface en de goede malwarebescherming.

De gratis pakketten bleken op dat eerste punt een beetje tekort te schieten; ze hebben geen firewall. De Consumentenbond gaf echter ook aan dat dat helemaal geen probleem hoeft te zijn. Bovendien blijken de firewalls van de betaalde pakketten ook echt niet altijd beter te zijn dan de firewall die standaard in Windows zit.

Overigens bleek Antivir van Avira wel een uitschieter onder de gratis software; de andere drie gratis pakketten namen respectievelijk de elfde, twaalfde en veertiende plek in. De slechtste prestatie onder de betaalde pakketten werd geleverd door McAfee. Het programma Internet Security 2011 kost maar liefst €65, maar had een slechte firewall en was niet goed in staat om malware op te sporen. Het programma scoorde daarom een 4,3.

Afbeelding: Flickr, gebruiker jb2point0

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019