Excite

Grondlegger Internet overleden

We beseffen het in het dagelijks gebruik niet, maar de basis voor het Internet werd al tientallen jaren geleden gelegd. Gisteren overleed één van de grondleggers van het Internet, de Amerikaanse wetenschapper Paul Baran, op 84-jarige leeftijd.

Baran werkte al in de jaren zestig aan de technieken die het Internet mogelijk maken. Zo was het zijn idee om data op te delen in stukjes, en het op die manier te verdelen. Hierdoor werden de militaire communicatiesystemen waaraan Baran werkte minder kwetsbaar. Later zou deze techniek leiden tot het ontstaan van het academische Arpanet en ten slotte tot het Internet zoals we dat nu kennen.

De grote verdienste van Baran was het decentraliseren van het netwerk. Informatie moest op de bestemming aankomen, ook al waren er ‘nodes’ of knooppunten uitgeschakeld met atoomwapens. Baran zorgde ervoor dat datapakketjes zelf in staat waren om een alternatieve route naar de bestemming te vinden.

‘Paul was niet bang om dingen anders te doen dan iedereen dacht dat het moest,’ aldus vriend Vinton Cerf tegenover de New York Times. Volgens zijn zoon, David Baran, was zijn vader ook al goed in het voorspellen van de toekomst. ‘Hij liet me een artikel zien uit 1966, waarin hij voorspelde dat mensen in 2000 het Internet zouden gebruiken om te shoppen en nieuws te consumeren. Toentertijd was dat echt een belachelijk idee.’

Baran stierf in Palo Alto, Californië, aan de gevolgen van longkanker.

Afbeelding: Flickr, gebruiker hdaniel

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019