Excite

Groot-Brittannië gaat filesharingsites niet blokkeren

Even leek het erop dat Britten geen gebruik meer zouden kunnen maken van websites voor filesharing. Op het laatste moment zag de Britse minister voor Handel af van het plan, dat hij ‘lastig en onuitvoerbaar’ noemt.

Kortgeleden nog verplichtte een rechter een Britse provider om de toegang tot een dergelijke website te blokkeren. Evenwel worden deze maatregelen dus niet in de wet opgenomen, al gaf minister Vince Cable wel aan dat de regering werkt aan plannen om internetpiraterij terug te dringen.

Volgens Cable is de gang naar de rechter voor rechthebbenden de juiste weg. ‘Er is voor rechthebbenden dus een mogelijkheid om sites, die illegale waren aanbieden, te bestrijden. Een algemene blokkade is alleen niet de beste manier.’

Cable meent dat de rechtsgang soms gecompliceerd is. Hij streeft er dan ook naar om de samenwerking tussen providers en film- en muziekmaatschappijen te verbeteren.

Wel is de wet voor thuiskopieën in Groot-Brittannië aangepast. Net als in Nederland mag er nu voor eigen gebruik een duplicaat gemaakt worden van een cd of dvd. In het verleden was dat niet toegestaan. Zelfs een kopietje op een iPod of andere mp3-speler zetten was verboden. Volgens Cable is de wetswijziging daarom logisch.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018