Excite

'Hacker' (17) wint een ton

De 17-jarige Evan O'Dorney uit Californië is 100.000 dollar rijker dankzij het kraken van een ingewikkelde wiskundige formule. Het geldbedrag was de eerste prijs in een door Intel uitgeschreven wedstrijd.

Het oplossen van de formule is belangrijk voor de versleuteling van gegevens. O'Dorney deed dit volgens Webwereld met een wiskundig project voor het vergelijken van de wortel van getallen. Hij ontdekte wanneer de snelste manier zou werken, en won daarmee de eerste prijs in Intels Science Talent Search. "De resultaten van zijn onderzoek stelden hem in staat ook andere formules, die worden gebruikt om data te encrypten, op te lossen", aldus Intel.

O'Dorney versloeg 39 andere finalisten. De tweede prijs (75 duizend dollar) was voor de 17-jarige Michelle Hackman. Zij bedacht een project waarin ze de psychologische effecten van het weghalen van mobieltjes bij tieners bestudeerde. Daarvoor onderzocht ze hun angstniveaus. Hackman, die blind is, richtte een school op in Cambodja voor meisjes die het slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld.

De derde prijs (50 duizend dollar) ging naar Matthew Miller (18). Hij vond uit dat kleine hobbels op turbinebladen de aerodynamica zo kunnen veranderen dat er meer stroom wordt geleverd.

Intels Science Talent Search is volgens Webwereld een van de meest prestigieuze wetenschappelijke wedstrijden onder middelbare scholieren. Van eerdere winnaars van de talentenjacht kregen er zeven later in hun leven een Nobelprijs toegekend.

Afbeelding: Intel

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018