Excite

Wil je je harde schijf compleet wissen? Zo doe je dat!

Je harde schrijf compleet wissen lijkt eenvoudig, maar is nog een hele kunst. Al je documenten in de prullenbak gooien werkt namelijk niet. Zelfs als je na afloop de prullenbak leegt, kunnen experts nog je oude bestanden terughalen.

Hoe het niet lukt

Zoals gezegd is het legen van je digitale prullenbak niet voldoende. Je kunt een stapje verder gaan en middels FDISK, FORMAT of DELETE in command je harde schijf legen. Er zijn echter eenvoudige 'undelete' en 'unformat' tools waarmee al je gegevens terug te halen zijn.

Programma's die je hebt gekocht, kunnen in bovenstaande gevallen gratis door anderen worden gebruikt. Persoonlijke en/of vertrouwelijke documenten kunnen in verkeerde handen terecht komen. Oftewel: het is belangrijk om betere maatregelen te nemen.

Hoe het wel kan

Er zijn verschillende programma's in omloop die je helpen om je harde schijf compleet te wissen. Zo kun je op killdisk.com een gratis en een betaalde versie downloaden van een wisprogramma dat ook werkt onder de nieuwste besturingssystemen.

Het kan lastig zijn om programma's als KillDisk te gebruiken als je beperkte ervaring hebt met computers. Op de website van elk programma dat je harde schijf compleet leegmaakt, staan handleidingen. Deze zijn voornamelijk in het Engels. De meeste programma's moet je, na downloaden, als 'image file' op een cd branden. Daarna start je de computer vanaf de cd en wis je je complete harde schijf.

Hulp bij het wissen

Gaat bovenstaande uitleg je te ver? Lees je in op de websites die je vindt met 'harde schijf wissen'. Kom je er dan nog niet uit, vraag iemand om je te helpen. Je kunt, als het om computergegevens aankomt, nooit voorzichtig genoeg zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020