Excite

Herken fruit met je telefoon

Fruitherkenning is de nieuwste ontwikkeling van het elektronicabedrijf NEC. Het systeem kan jou in de toekomst precies vertellen wat er bijzonder is aan het stuk fruit voor je. Het enige wat je hoeft te doen is je telefoon met camera richten op een stuk fruit. Dan rollen er allerlei feiten uit over het desbetreffende stuk fruit. Niet alleen wat voor fruit het is, maar ook waar het vandaan komt en hoe oud het fruit is.

De techniek die er achter zit is eigenlijk best simpel. Er wordt gebruik gemaakt van onder andere vingerafdruk- en gezichtsherkenningstechnieken. Elk stuk fruit heeft namelijk zijn eigen unieke kleuren en rimpels. Het systeem kan de appel daardoor makkelijk te herkennen. Het enige wat daarvoor nodig is, is dat de fruitleverancier voor verscheping van de appels een aantal foto’s maakt. Als je dan met je mobieltje een foto van de appel in de supermarkt maakt, kan het systeem met gemak de appel herkennen.

Onderzoekers hebben het uiteraard eerst uitgebreid getest. Van 1800 meloenen uit de Andes zijn eerst uitgebreid foto’s gemaakt. Naderhand scanden onderzoekers de meloenen en zonder problemen wist het systeem van bijna elke meloen de afkomst te geven. Er is een kans van één op een miljoen dat de fruitherkenning niet werkt.

Fruitherkenning draagt bij aan de bewustzijn over fruit. Zo kun je kinderen leren waar fruit vandaan komt en waar het bijvoorbeeld groeit. Ook voor supermarkten is het handig. Bij matig fruit hoeft de manager het fruit alleen maar te scannen om te weten uit welk land je beter geen fruit kunt halen. Zo zou ook de kwaliteit van het fruit in de winkel kunnen verbeteren.

Afbeelding: Flickr, gebruiker wiennat

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019