Excite

Hoe erg is een gameverslaving?

Eén van de verschijnselen van het mens-zijn is een vatbaarheid voor verslavingen. Verslaving aan sigaretten, verslaving aan harddrugs of een verslaving aan chocola: ze hebben met elkaar gemeen dat ze allesbehalve gezond zijn. Een rijzende ster in het rijtje met verslaving is gameverslaving. Maar hoe komt dat eigenlijk en is het gevaarlijk?

Om de laatste vraag maar gelijk te beantwoorden: ja, dat kan heel gevaarlijk zijn. Eind februari stierf een gamer in Beijing nadat hij 24 uur achter elkaar achter zijn computer had gezeten. Eten en slapen moesten plaats maken voor het online vernederen van zijn tegenstanders. De 33-jarige Chinees moest dit met de dood bekopen.

De elementen van online gamen die het verslavend maken zijn gauw gevonden: een spelwereld kan de echte wereld min of meer vervangen. Sociale interactie vindt online plaats, de fictieve wereld is vaak leuker dan de echte wereld en de gamer wordt voortdurend gebombardeerd met impulsen.

Waarom zou je dan nog iets anders doen, als je online iets leuks kan doen met je gamende vrienden en tegelijkertijd ook nog eens aan je competitiedrang kunt toegeven. Het komt dan ook vaker voor dat gamers gewoon vergeten te slapen. Een dag- en nachtritme ontbreekt immers online.

Tegelijkertijd zijn sterfgevallen door overmatig gamen zeldzaam en lijken ze vaker in Aziatische landen voor te komen dan in Europa en Amerika. Het isolerende effect is er echter niet minder om: een rijk leven online kan in het echte leven al snel leiden tot eenzaamheid in de 'echte wereld'.

Afbeelding: Flickr, gebruiker John E. Lester

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020