Excite

Hoe geef je razendsnel je eigen boek uit?

Nederland telt zo'n miljoen aspirant schrijvers, is ons wel eens in het oor gefluisterd. Allemaal ambitieuze wannabe-Harry Mulischen die dolgraag willen doorbreek als schrijver of schrijfster. Een bestseller schrijven, uitgeven en genieten van het respect dat men er door verdient. Vraag maar aan Kluun hoe leuk dat is. Een boek uitgeven is in de tijd van internet makkelijker dan ooit. Publiceren doe je namelijk gewoon online.

Uiteraard biedt Apple goede mogelijkheden voor onbekende auteurs. Via iTunes is het mogelijk om je eigen boeken te publiceren als e-reader en in de iBookstore te koop aan te bieden. Je hoeft er niet eens lid voor van te worden van online uitgeverijen als Lulu of Smashwords. Boek schrijven, aanmelden via een webportal en publiceren maar. Voor je het weet, liggen de grote uitgeverijen aan je voeten, maar die heb je dan natuurlijk niet meer nodig.

Er zijn slechts twee voorwaarden waar je aan moet voldoen. Ten eerste zorgen dat je werk een ISBN-nummer heeft, zodat het geregistreerd staat als officieel boek. Dat kost je een week of twee, maar dan heb je ook wat. Vervolgens moet je de tekst aanleveren in het ePUB-formaat. Dat regel je uiteraard gewoon gratis en online. Even een iTunes Store profiel aanmaken en klaar is kees.

O ja, nog een voorwaarde, niet geheel onbelangrijk: het publiceren moet plaats vinden via een Mac. Dus zorg dat je er eentje tot je beschikking hebt. Vind je dit allemaal te veel moeite, dan kun je je het beste alsnog tot Lulu wenden. Of, voor een nog iets groter publiek, een ebook schrijven via de hulpmiddelen van Amazon. Hoe het ook zij, je eigen boek of ebook publiceren is nog nooit zo makkelijk geweest! Als je tenminste een goed verhaal hebt, natuurlijk.

Afbeelding: Flickr, goXunuReviews

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021