Excite

Hoe ontsnap je aan Google Analytics?

Op Excite.nl laten we vaak genoeg weten op welk punt Google staat in hun queeste voor wereldheerschappij. Laatst publiceerden we nog over Google TV, bijvoorbeeld. Het Amerikaanse bedrijf, ooit begonnen als geniale zoekmachine, beheerst inmiddels een groot deel van ons internet. Dat komt uiteraard omdat wij er zelf heel veel gebruik van maken, maar dat terzijde. Google doet aan navigatie, zoekmachines, documenten, mail en nog veel meer interessante, gratis hulpmiddelen die ons dagelijks werk een stuk makkelijker maken. Zo is er voor eigenaren van websites Google Analytics. Een programma om statistieken van bezoekers tot in het kleinste detail naar boven te krijgen. En uiteraard de Google reclame daar op af te stemmen.

Aangezien privacy een heel belangrijk onderwerp is op het internet, momenteel, komt Google Analytics niet heel kosjer over. Geen probleem, dacht Google, daar verzinnen we zelf wel een oplossing op. Google beloofde twee maanden geleden een plugin om als internetgebruiker te voorkomen dat Google Analytics je spot. Door de plugin te installeren in je browser, telt jouw bezoek voortaan niet meer mee op websites die hun bezoekers analyseren met Google Analytics. Zo ben je weer wat meer verzekerd van je privacy, als doodnormale internetgebruiker. Google hoeft per slot van rekening niet letterlijk al je data te hebben.

Voor mensen die website publiceren en daarbij gebruik maken van het statistieken programma van Google is dit uiteraard slecht nieuws. Om marketingcampagnes af te stemmen op de bezoekers, dient men nu eenmaal een zo nauwkeurig mogelijk beeld te krijgen van alle bezoekers. Hoe meer men weet, hoe beter de marketing en hoe meer geld er verdiend kan worden. Als mensen nu massaal de Google plugin gaan installeren, verdwijnen ze uit de statistieken. Dat gaat dus ten koste van het afstemmen van de marketing. Niet handig. Maar goed, Google kan in ieder geval weer aantonen dat ze zich ook druk maken over privacy. En dat is altijd een goede zaak.

Afbeelding: Google.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021