Excite

Hoeveel privacy bent u kwijt aan het internet?

Het is wellicht het meest gebruikte woord op het internet, na seks en porno: privacy. Iedere gebruiker van het internet, zelfs degene die er nauwelijks op zitten, lekken privacy aan het wereldwijde web. En er zijn mensen die daar graag misbruik van maken. Het is daarom van belang te beseffen hoeveel privacy je eigenlijk kwijt raakt. Panopticlick is een site waarmee je kunt testen hoe uniek of zeldzaam jouw browser is. Hoe unieker qua configuratie, hoe makkelijker je te traceren bent. Leuk om de test te doen en te kijken hoe jouw browser er uit komt! En belangrijk...

Als al die persoonlijke gegevens van jou op internet je niet bevallen, moet je gebruik maken van TOR. Dat is een internetservice die jouw reis over het internet elke keer versleuteld en via meerdere computers (van TOR-gebruikers) stuurt. Handig voor mensen die weten dat ze getrackt worden. Denk aan internetgebruikers in landen waar de overheid wil censureren, werknemers die willen voorkomen dat hun bedrijf er achter komt dat ze bedrijfscriminaliteit melden of andere mensen die met gevoelige informatie op het internet bezig zijn. TOR zorgt er voor dat je volledig anoniem het internet op kan. Voor veel mensen een aangename gedachte.

Tot slot, als je het over privacy hebt, moet je Google noemen. Het bedrijf krijgt veel klachten over het niet in acht nemen van de regels omtrent privacy. GMail, Google Maps en Street View zijn allerlei producten van Google waar persoonlijke gegevens gebruikt worden voor het bedrijf. Om mensen meer controle te geven over deze informatie, is het Data Liberation Front opgericht door medewerkers van Google. Zij leggen op deze site uit hoe je kan zorgen dat data die jij via Google creëert, maakt of importeert, weer uit de verschillende producten van Google gehaald kan worden. Ook fijn als je bepaalde informatie niet wilt delen met de software-gigant.

Afbeelding: Flickr, rudolf_schuba

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020