Excite

HP en Oracle in de clinch

Net nu twee andere reuzen in de technologiewereld het hebben bijgelegd, gaan HP en Oracle elkaar te lijf. In de rechtbank welteverstaan. Dit keer gaat het eens niet om patenten, maar vindt HP dat Oracle op onverantwoorde wijze uit een zakelijk partnerschap is gestapt.

Het gaat om de ondersteuning van Intel’s Itanium cpu-architectuur. Oracle heeft onlangs de ondersteuning voor deze architectuur laten vallen, maar volgens HP heeft Oracle contractuele verplichtingen om Itanium te blijven ondersteunen. HP rust sommige van haar pc’s namelijk uit met Itanium-procesoren. Dat een groot ICT-bedrijf als Oracle nu heeft besloten om niet langer rekening te houden met deze architectuur bij het schrijven van haar software, kan HP wel eens erg veel geld gaan kosten.

HP stelt dan ook dat in een contract tussen HP en Oracle staat dat Itanium voorlopig ondersteunt dient te worden. Oracle is het daar absoluut niet mee eens en stelt dat deze clausule uit het contract is geschrapt. Verder zou HP volgens Oracle zowel tegen haar zakelijk partners als tegen klanten hebben gelogen over de end-of-life status van Itanium-chips.

De zakelijke band tussen beide bedrijven gaat meer dan dertig jaar terug, maar werd gespannen toen Oracle Sun overnam. Hierdoor werden beide bedrijven actief op de servermarkt, wat HP allerminst zinde. Daarnaast ging een voormalig topman van HP bij Oracle aan de slag. Hierop beklaagde HP zich dat hij bedrijfsgeheimen zou meenemen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020