Excite

IBM wordt honderd!

Als je aan mensen op straat vraagt wat het grootste computerbedrijf is, dan krijg je waarschijnlijk namen te horen als Apple, Google of misschien zelfs Facebook. Maar stiekem is het gewoon IBM, dat gisteren haar honderdste verjaardag vierde!

International Business Machines bestaat al sinds 1911. Natuurlijk begon het niet met het produceren van pc’s. In plaats daarvan was het actief in het maken van klokken, weegschalen en zelfs kaassnijmachines. Ook maakte het machines die data kon aflezen van ponskaarten, wat natuurlijk al heel wat meer lijkt op de core-business van vandaag de dag.

Maar ook de streepjescode werd uitgevonden door het bedrijf uit de Amerikaanse staat New York. Net als de mainframecomputer. De echte groei van het inmiddels immense bedrijf begon in de Tweede Wereldoorlog en ging daarna gestaag door. Vooral op de markt voor mainframes was IBM heer en meester. In 1956 kwam het bedrijf met de magnetische harde schijf, zoals deze zich vandaag de dag ook nog in thuiscomputers bevindt.

In 1981 kwam IBM met haar eerste computer voor thuisgebruik. Helaas voor IBM, vergat IBM het bedrijfje te kopen dat de software voor het apparaat leverde, een beginnende onderneming met de naam Microsoft.

In de jaren negentig maakte IBM niet zozeer naam met het leveren van thuiscomputers, maar meer met serverdiensten zoals dataopslag. En ook op het gebied van supercomputers staat IBM nog steeds zijn mannetje. Recent nog speelde een mainframe van IBM mee met het televisiespelletje Jeopardy, om dat glansrijk te winnen. IBM lijkt dus nog lang niet uitgespeeld te zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020