Excite

ICQ vanaf nu Russisch

Weet je nog dat je ICQ gebruikte? Dat was in de tijd dat ADSL je-van-het was op internetgebied. Toen modems nog gewoon herrie maakten tijdens het inbellen. Dat je op school aan de leuke meisjes uit de klas om hun ICQ-nummer vroeg. Een niet te onthouden lange reeks nummers, waarmee je herkent kon worden op het internet. ICQ, met dat leuke bloemetje dat altijd bewoog. ICQ was een van de eerste populaire messengers, nog voordat Yahoo, MSN en Skype het overnamen. En ICQ is weer in het nieuws. Het bedrijf is namelijk in Russische handen gekomen.

ICQ was in handen van het Amerikaanse AOL. Zij hebben de populaire messenger doorverkocht aan het Russische Digital Sky Technologies. Daarbij is een bedrag gemoeid van maar liefst 187,5 miljoen dollar. Waanzinnig veel geld voor een messenger, uiteraard. Althans, dat lijkt het. Maar toch maakt AOL veel verlies op de verkoop. ICQ was namelijk ooit ontwikkeld door het Israelische Mirabilis. Zij verkochten het populaire chatprogramma voor 400 miljoen dollar aan de Amerikanen. Dat geld is er dus nooit uitgehaald. Met de opkomst van Windows Live, MSN en Yahoo Messenger was het snel gedaan met de populariteit van ICQ. Desondanks leggen de Russen er dus nog een leuk bedrag voor neer.

In Rusland en Oost-Europa is ICQ nog wel in gebruik. De messenger past ook goed bij de lijn producten die Digital Sky Technologies in huis heeft. Zo is mail.ru en sociale netwerksite VKontakte ook in handen van het Russische bedrijf. AOL maakt intussen zware tijden mee en moet dus noodgedwongen onderdelen verkopen. ICQ is daar eentje van, maar ook netwerksite Bebo staat in de uitverkoop. Zo hoopt men het bedrijf weer winstgevend te kunnen maken. Of dat ook daadwerkelijk gaat lukken op deze manier, is nog de vraag.

Afbeelding: Flickr, subterfu9e

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020