Excite

Internet providers in België: voldoende aanbod maar wie kiezen?

De twee meest populaire Internet providers in België zijn toch wel Belgacom en Telenet. Belgacom zegt van zichzelf dat het de belangrijkste Belgische leverancier van telecommunicatiediensten is. Het aanbod bestaat uit telefonie (vast en mobiel), internet en tv. Dit zowel voor particulieren als voor bedrijven.

Ook onderdeel van de Belgacom groep is Scarlet. Oorspronkelijk een Nederlands bedrijf dat zich met succes ten doel had gesteld om voordelig naar het buitenland te bellen. Kwam in 1997 naar België en nam in 2004 Tiscali over. Werd in 2009 zelf overgenomen door Belgacom. Je kunt bij Scarlet ook terecht voor digitale tv.

Telenet is veel kleiner dan Belgacom en is beperkt tot Vlaanderen en Brussel. Geen landelijke toegang dus en vooral gericht op particulieren. Wellicht dat je Telenet kent als sponsor in het veldcrossen!

Wellicht iets kleiner doch zeker geen onbekende in dit overzicht van Belgische internetproviders is Mobistar, onderdeel van de Franse Telecom groep en genoteerd op de Brusselse beurs. Actief in geheel België en Luxemburg geniet Mobistar vooral naamsbekendheid met betrekking tot mobiel bellen.

Base, nummer vijf van de Belgische providers, is dan weer onderdeel van KPN. Base is er zowel voor de particulier als bedrijven en is ook bekend als voetbal- (onder andere Standard Luik, heren en dames) en basketbalsponsor.

BelgianTelecom maakt voor vaste telefonie gebruik van de klassieke Belgacom-lijn. Je betaalt dus geen abonnementskosten bij BT, enkel gesprekskosten. Je kunt bij hen ook terecht voor ADSL en VOIP.

Tot slot zijn er nog de mindere goden zoals Belcenter, Clearwire (alleen internet), Dommel, EDPnet, EVOnet, Numericable, Toledo en VOO.

Wie is de beste?

Daar is geen zinnig antwoord op te geven. Een rondje surfen op de reviews en je bent al aardig wat wijzer. Tevreden en ontevreden klanten zijn er overal. Opvallend is wel dat er tegenwoordig weinig tot geen problemen zijn als je wilt verhuizen van de ene provider naar de andere. Dat is ook wel eens anders geweest. Dit neemt niet weg dat het zo maar kan: de meeste contracten gelden voor één jaar met een opzegtermijn van één tot drie maanden.

De prijzen ontlopen elkaar niet zo veel. Is natuurlijk ook afhankelijk hoeveel en wanneer je belt, welk digitaal tv-abonnement je verkiest, hoeveel  je wilt down-/uploaden enz.

Wat wel vast staat: Internet providers in België zijn altijd duurder dan in Nederland.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019