Excite

Internet slecht voor het geheugen

Internet is de grootste bron van informatie ooit door mensen uitgevonden. Het antwoord op miljoenen vragen is binnen een paar seconden op te vragen. Maar hoewel internet fungeert als een raam naar de wereld, heeft het een negatieve invloed op ons geheugen. Gebruik van internet zorgt ervoor dat we meer moeite hebben met het onthouden van informatie.

Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten. Eigenlijk is het effect ook heel logisch; we kunnen alles opzoeken en zijn daardoor minder geneigd om feiten en data te onthouden. Met de pc of smartphone is elk detail binnen een mum van tijd gevonden.

Volgens de onderzoekers is het internet ‘een primaire vorm van extern geheugen geworden.’ Ze concluderen dat op basis van een aantal experimenten. Ze vroegen mensen om een zoekopdracht met Google uit te voeren. Vervolgens werd de respondenten gevraagd of ze dachten dat de gevonden informatie op de computer zou worden opgeslagen. De helft die dacht dat dit inderdaad zo was bleken minder belang te hechten aan het onthouden van de data.

Ook werd ze gevraagd om uit te zoeken welk land een vlag met één kleur heeft. Het antwoord moesten ze onthouden, maar ook waar het gevonden was. Uit deze test bleek dat de respondenten beter onthielden op welke website ze het antwoord gelezen hadden dan wat het antwoord daadwerkelijk was.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021