Excite

Hoe werken internet zoekmachines?

Iedereen die gebruik maakt van internet, heeft ook wel eens gewerkt met internet zoekmachines zoals Google. Google is zelfs zo populair dat het woord 'googlen' volledig ingeburgerd is, als men het over zoeken op internet heeft. Google is uitermate handig voor wat je ook zoekt: informatie, afbeeldingen, een adres. Zoekmachines kunnen het allemaal voor je vinden. Maar hoe werkt een zoekmachine precies?

Internet zoekmachines bestaan uit drie delen. De spider, database en ranking. De spider en database is het gedeelte van de zoekmachine waar jij als gebruiker eigenlijk niets van ziet. De ranking zijn de resultaten die jouw zoekterm opgeleverd heeft. Dat zie jij dus wel.

De spider wordt ook wel de bot of crawler genoemd. Dit programma doorzoekt alle pagina's op internet en leest als het ware de inhoud daarvan. De tekst van pagina's wordt opgeslagen in de database. Eerst werd alleen tekst opgeslagen, maar tegenwoordig kunnen internet zoekmachines ook afbeeldingen in de database opslaan. Google kan zelfs PDF-documenten doorzoeken.

Bijna alle tekstgegevens op websites worden door de spider doorzocht en dan opgeslagen in de database. Zodra jij bij een zoekmachine een term invoert, wordt razendsnel de database doorzocht om jou een lijst van resultaten te kunnen presenteren. Voor zo'n database heb je wel een grote computer nodig. Zelfs kleine Nederlandse zoekmachines maken gebruik van meerdere desktops met extra geheugen.

Het laatste onderdeel van zoekmachines is wat jij te zien krijgt. De ranking waarin de zoekresultaten verschijnen. Verschillende zoekmachines hebben andere methodes om de resultaten weer te geven, maar de resultaten worden algemeen gesorteerd op relevantie. Als je goed weet op welke termen je moet zoeken, krijg je dus automatisch de beste resultaten uit een zoekmachine.

 (photo © Moneyblognewz)

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020