Excite

Justitie mag IP-adressen niet vorderen

IP-adressen van bezoekers van journalistieke websites mogen niet zonder meer opgevraagd worden door politie en justitie. Dat maakte minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag duidelijk. De VVD stelde hierover kamervragen naar aanleiding van een artikel in Webwereld, over druk die de politie uitoefent op journalistieke websites.

Webwereld schreef op 7 januari dat politie en justitie redacties onder druk zetten om IP-adressen aan te leveren. Wie dat weigert zou op enkele dreigementen na niks meer van de opsporingsdiensten vernemen. Zo ging het volgens dat artikel ook bij de website Crimesite. Nadat de hoofdredacteur weigerde de informatie te leveren werd er met arrestatie gedreigd.

En dus vroegen VVD'ers Jeanine Hennis-Plasschaert en Ard van der Steur om opheldering. Volgens Ivo Opstelten mogen de opsporingsdiensten de IP-adressen pas vorderen als de belangen van de website zelf, die van de bezoeker en van het onderzoek tegen elkaar zijn afgewogen. 'Een verzoek tot vrijwillige verstrekking behoort niet tot de mogelijkheden,' zei Opstelten.

In het geval van Crimsite is justitie niet nagegaan of het om een journalistiek medium ging, of er sprake was van bronbescherming en of het vorderen van IP-adressen het publieke debat of vrije nieuwsgaring in de weg zou staan. Justitie trok de eis dan ook snel weer in.

Afbeelding: Flickr, gebruiker cdrjes

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020