Excite

Kijk naar online filmpjes en blijf op de hoogte, of maak zelf nieuws!

Filmpjes en het nieuws

 

Vroeger was de nieuwstoevoer te overzien: een krant en het journaal. Maar tijden zijn veranderd! Tegenwoordig ben je niet meer bij de tijd als je niet continue in contact staat met het Internet. Met de mobiele telefoon als belangrijkste wapen, zuigen we het nieuws op als sponzen en verspreiden we zelf het nieuws. Niks gaat meer via officiële journalistieke kanalen.

In tijden van deze nieuwe verslaggeving worden we overspoeld met nieuws via Twitterberichten, Facebook- en Hyvespagina's en internet blogs. Het voordeel: het nieuws is sneller en dus actueler dan vroeger toen we moesten wachten op het journaal van 8 uur 's avonds.

 

Iedereen is journalist!

Een belangrijke ontwikkeling is dat iedereen nieuws kan maken. Met je telefoon kun je foto's en filmpjes maken die je via je Twitter kunt verspreiden. Op deze manier bereikt het snel veel mensen die op hun beurt je filmpje weer verder kunnen tweeten. Veel amateurfilmpjes van grote rampen vinden via deze weg een groot publiek. Als je geen Twitter hebt, of als je filmpje niet direct nieuw is, kun je je toevlucht zoeken tot Youtube.

 

Film je eigen leven

Bijzonder aan Youtube is de grote hoeveelheid privéfilmpjes. Mensen zetten bijvoorbeeld hun zangtalenten online, of een grappig filmpje van vrienden. Het is ook een makkelijke manier om privéfilmpjes te verspreiden onder je vrienden, je hoeft ze alleen maar de link door te sturen. Denk bijvoorbeeld aan het aftelmoment met nieuwjaar, hartstikke leuk om door te sturen aan je vrienden die er niet bij waren.

Commerciële bedrijven maken ook steeds meer gebruik van deze vorm van publiceren. De Consumentenbond plaatst bijvoorbeeld graag testfilmpjes online. Ook audities voor The Voice of Holland konden worden gedaan via een Youtube filmpje.

 

Word een ster of volg de nieuwe sterren!

Wil je dus bij de tijd blijven? Zorg dat je een cameratelefoontje hebt en op ieder moment kunt filmen. Word een echte burgerjournalist! Of word een beroemde zanger of zangeres op Youtube. Kijk zelf naar filmpjes online als je wel op de hoogte wilt blijven, maar je geen zin hebt om zelf te filmen. Dan kun je toch meepraten op kantoor en vind je misschien wel een filmpje online van één van je collega's die de longen uit zijn lijf zingt op de vorige personeelskaraoke!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020