Excite

'KPN jarenlang doelwit van spionage'

  • © Getty Images
Tientallen dataverkeerverbindingen van KPN zijn jarenlang het doelwit geweest van de Duitse geheime dienst en de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dit heeft Peter Pilz, een Oostenrijkse politicus bekend gemaakt. Hij liet tijdens een persconferentie in Brussel een lijst met verbindingen zien die op aanwijzing van de Amerikaanse NSA werden afgetapt door de Duitse Bundesnachtrichtendienst (BND). Het is nog niet helemaal duidelijk welke organisaties of ondernemingen echt doelgericht werden afgetapt.

Pilz liet wel weten dat er maar liefst 71 Nederlandse lijnen werden afgetapt. 70 daarvan zouden KPN-verbindingen zijn. Alle lijnen lopen via internetknooppunten in Rotterdam en Amsterdam verder door Europa en komen onder meer samen via internetknooppunt DE-CIX in Frankfurt. Dat zou het punt zijn waar de BND de lijnen aftapte.

KPN heeft inmiddels aangegeven dat het bedrijf bezig is met de zaak onderzoeken. Hier zouden ze wel een aantal weken voor nodig hebben. Pilz beweerde al eerder dat de BND informatie had afgetapt van onder meer Nederlandse internetverbindingen. die informatie zou daarna met de NSA gedeeld zijn, in ruil waarvoor de BND geen Duitse informatie zou hoeven delen.

De persconferentie van donderdag werd mede georganiseerd door de Europese fractie van GroenLinks. Met name GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini wilde opheldering van de Europese Commissie. Wat haar betreft moet de Europese Commissie ingrijpen en duidelijk maken waar het nationale beleid eindigt en het Europese beleid begint. Minister Plasterk gaf dinsdag nog aan dat er 'thans' geen aanwijzingen waren dat Nederland een afluisterdoel was van de Duitse geheime dienst.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021