Excite

Hoe verleng je bij je laptop de batterijduur?

Wat de beste manier is om met de accu van je laptop om te gaan, verschilt per accu. Er zijn namelijk NiCad/NiMH batterijen, maar ook Li-ion batterijen. Elk soort vraagt een eigen aanpak. Voor je je nieuwe laptop gaat gebruiken, is het belangrijk om eerst te kijken wat voor accu de laptop heeft.

NiCad/NiMH

Een NiCad/NiMH batterij werkt met individuele cellen. Om ervoor te zorgen dat alle cellen volledig opgeladen worden, is het belangrijk dat je de accu van de laptop de eerste keer zeker 12 tot 24 uur laat laden. Daarna moet je de accu volledig ontladen, tot de laptop zichzelf uitschakelt. Dit moet je nog zo'n drie keer herhalen, al is het dan niet meer nodig om de batterij 12 uur of langer op te laden. Werk je later vaker op de accu? Zorg dan dat je zoveel mogelijk doorwerkt tot de melding "kritieke accuspanning" op je scherm verschijnt.

Li-ion

Bij een Li-on batterij hoef je deze hele oplaadprocedure niet te volgen, de accu is direct klaar voor gebruik. Ook maakt het niet uit of de batterij deels ontladen is. Wel is het belangrijk dat je een Li-ion accu nooit volledig laat ontladen, dat kan de batterij namelijk beschadigen.

Lang werken

Werk je een hele poos aan de netstroom? Haal dan de batterij uit de laptop. Dit is niet zozeer om overlading te voorkomen, maar wel om te voorkomen dat de accu heet wordt en daardoor sneller veroudert. Ben je van plan om de batterij een hele tijd niet te gebruiken? Leg dan de accu weg wanneer die zo'n 30 tot 40 procent opgeladen is. Zorg dat de plek waar je de accu opbergt niet te warm is. Wil je daarna de accu weer gebruiken? Dan moet je de procedures volgen zoals je die volgde bij de eerste keer dat je de accu gebruikte.

Niet doen met de accu

Er zijn meerdere verhalen over hoe je van de laptop de batterijduur kunt verlengen als de accu slecht wordt. Zo zou het helpen als je de accu in een plastic zak in de vriezer legt. Dit is echter een goed voorbeeld van wat je niet met de accu moet doen. De batterijduur zal er niet beter van worden en tevens is er een grote kans dat er vocht bij de batterij komt. Dat is iets wat je altijd moet voorkomen. Daarnaast moet je de batterij niet blootstellen aan hitte. Laat je laptop dus nooit op een warme dag in de auto liggen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020