Excite

Is je laptop traag? Dit kun je er aan doen

Een trage laptop is irritant. Helemaal vervelend wordt het als je wilt opschieten, maar je computer wil niet meewerken. Wanneer je laptop traag is, kun je natuurlijk een nieuwe kopen. In de meeste gevallen is dit gelukkig helemaal niet nodig. Met een beetje onderhoud en eventueel een aantal nieuwe onderdelen kom je al heel ver.

Laptop traag? Onderhoud!

Veel computerproblemen zijn relatief simpel op te lossen met regelmatig onderhoud. Natuurlijk weet je als computergebruiker dat je af en toe een virusscan moet doen. Maar ook het defragmenteren van de harde schijf is belangrijk. Doordat je gegevens wegschrijft en verwijdert, wordt je harde schijf op den duur een rommeltje. Windows heeft het er in dat geval moeilijk mee om snel de juiste gegevens bij elkaar te zoeken, met als gevolg een trage laptop. Door bijvoorbeeld eens in de maand te defragmenteren, blijft alles netjes en ordelijk.

Pas op met programma's die claimen je laptop sneller te kunnen maken door het register van Windows op te schonen. Sinds Windows Vista is dit namelijk niet meer nodig. Dergelijke programma's helpen dus niets, maar kunnen wel schade aanrichten.

Een andere optie is Windows opnieuw installeren. Helaas kost dit veel tijd en moet je een back-up maken van je gegevens. Maar als niets anders meer lijkt te werken, is dit paardenmiddel zeker aan te raden!

Nieuwe onderdelen

Ook wanneer onderhoud niet lijkt te helpen, is het nog niet direct tijd voor een nieuwe laptop. Vervang je 5400RPM harde schijf bijvoorbeeld eens door een exemplaar dat 7200 toeren per minuut maakt. Gegevens worden sneller geschreven en gelezen, en dat merk je!

Voor een paar tientjes koop je tegenwoordig 4GB aan werkgeheugen, wat zeker een leuke opsteker kan zijn voor je laptop. Met meer geheugen kan je namelijk meer programma's tegelijkertijd draaien, waardoor je productiever wordt. Een laptop die traag is kan dus voor weinig geld weer leuk meedoen!

Een nieuwe laptop is niet nodig

Als je te maken hebt met een laptop die traag is, hoef je gelukkig geen kostbare stappen te ondernemen. Meestal is onderhoud genoeg om je laptop weer een flinke boost te geven. En zelfs als dit niet mocht werken, dan zijn een paar nieuwe onderdelen altijd nog een stuk goedkoper dan een volledig nieuwe laptop!


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021