Excite

Legendarische Commodore 64 maakt zijn rentree

Hij is terug. De oervader van alle personal computers maakt zijn rentree: De Commodore 64. Met afstand de meest verkocht pc wordt nieuw leven ingeblazen als een Windows computer. Vorig jaar kocht het bedrijf Commodore USA de rechten van de legendarische computer, en in de loop van 2011 zal de vernieuwde versie verkrijgbaar zijn.

De nieuwe Commodore 64, genaamd C64x, biedt veel meer mogelijkheden dan zijn voorganger. Uiteraard zijn de processoren vele malen krachtiger, er zit een dvd en Blu-ray-speler in en heeft alle poorten die je bij een moderne computer mag verwachten. Ook voor je iPod is er dus gewoon een usb-poort beschikbaar. Bovendien draaien de nieuwste besturingssystemen prima op de C64x.

Het enige dat eigenlijk overeind blijft is de typische Commodore-behuizing. De logge, grijze kasten om het toetsenbord en de monitor heen zien er nog precies hetzelfde uit. In 1983 kwam de Commodore 64 op de markt en werd een groot succes. Dat had de computer met name te danken aan het feit dat je hem aan kon sluiten op de tv. Spelletjes als Donkey Kong en Lemmings danken hun succes aan de Commodore 64.

In de jaren '90 ging Commodore echter op de fles. De ontwikkelingen in de pc-markt gingen erg snel en Commodore had zijn grote marktaandeel verloren zien gaan. Het robuuste uiterlijk van de computer stak af tegen de gestroomlijnde, nieuwe pc's. Er zijn wel enkele pogingen gedaan tot een doorstart van het wereldberoemde merk, maar die liepen tot nu toe op niks uit.

Afbeelding: Flickr, gebruiker xcaballe

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021