Excite

LinkedIn na één dag al tien miljard waard

De beursgang van het zakelijke onlinenetwerk LinkedIn lijkt een groot succes te worden. De waarde van de aandelen is op de eerste dag dat ze zijn verhandeld zeer explosief gestegen. Daardoor is het bedrijf nu al meer dan tien miljard dollar waard.

Bij de beursgang konden kopers voor 43 dollar (31 euro) een LinkedIn-aandeel op de kop tikken. Maar donderdag bij de opening van de beurs stonden de aandelen al op een waarde van 83 dollar en na enkele uren bereikten zij zelfs een piek van 122 dollar. Daarna zakte de koers iets weg, maar halverwege de handelsdag waren de aandelen 105 dollar waard.

De waarde van de netwerksite LinkedIn steeg daarmee tot een bedrag van ongeveer tien miljard dollar. En dan te bedenken dat het bedrijf met de beursgang al een bedrag van ruim 350 miljoen dollar toucheerde. Hoewel deze enorme koersstijging herinneringen oproept aan de internetbubble van eind jaren negentig (onder meer met Worldonline) lijken beleggers toch een groot vertrouwen te hebben in de LinkedIn-aandelen.

Naast Twitter en Facebook is LinkedIn één van de meest populaire sociale media van dit moment. Via de zakelijke netwerksite staan wereldwijd meer dan 100 miljoen professionals met elkaar in contact. Zij kunnen hun opleidingen, werkervaring en interesses op een profiel zetten en vervolgens met andere gebruikers in contact treden. Zo kan online een wereldwijd netwerk worden opgebouwd.

LinkedIn had vorig jaar een omzet van 243.1 miljoen dollar en maakte 3.4 miljard dollar winst. En gezien de enorme koersstijgingen op de eerste handelsdag lijkt het succes nog lang niet ten einde. Analisten verwachten dat in de komende maanden ook Facebook en Twitter een beursgang zullen maken.

Afbeelding: Flickr, gebruiker KCzarzasty

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021