Excite

Makers scareware beboet

We kennen allemaal de termen adware en spyware. Het is allebei rotzooi, maar het valt in het niet bij scareware, software die ontworpen is om een computergebruiker bang te maken en op die manier te dwingen iets aan te schaffen. De maker van één van de ergste voorbeelden, Antivirus XP, mag nu een schikking van acht miljoen dollar betalen.

Deze schikking heeft de Amerikaanse marktwaakhond, de Federal Trade Commision (FTC) met een tweetal verdachten getroffen. Zij zouden hun software aan meer dan één miljoen mensen hebben verkocht.

Het gaat om nepsoftware zoals Antivirus XP, Winfixer en Drivecleaner. Internetgebruikers kregen advertenties voor deze software bij bepaalde sites te zien. De advertenties claimden dat de computer besmet was en dat dit opgelost kon worden door zo’n veertig tot zestig dollar te betalen voor de software.

In de praktijk deed de software echter helemaal niets. Nietsvermoedende digibeten zijn dus flink getild door het tweetal.

In deze zaak waren nog meer verdachten. Twee daarvan schikten al snel, terwijl een drietal anderen veroordeeld werden. De laatste twee, een vader en zoon, zijn met de schikking dus een flink deel van hun inkomsten kwijt.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Jeffrey Beale

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020